Ridge House in Aspen, Colorado

The Mountain Side Of The Home Is Open To The View From The Ridge

Set along a ridgeline with significant mountain views, Ridge House is a family home that thoughtfully blends old and new, indoor and outdoor, and public and private spaces.

At project commencement, the team and the client identified several goals for the redesign, such as: create a space that accommodates a young family; honor the rich history of the project while utilizing materials that patina and improve with age; create a strong indoor-outdoor connection; connect the home to the significant mountain views; create spaces that have visual and/or special connections to other spaces within the house yet remain their own distinct space; and establish areas within the home for specific art.

It was very important to achieve these goals while still honoring the home’s original architect, Ellie Brickham, who was the first woman architect in Aspen. To accomplish this, the team maintained a delicate balance throughout the design process by cleaning up unsystematic renovations and additions that had been implemented over the years, while also ensuring the home was enjoyable for the thriving, young family of five.

Walk Through Aspens And Meadow Grasses To A Dark Front Door Surrounded By Sandstone Walls
Walk Through Aspens And Meadow Grasses To A Dark Front Door Surrounded By Sandstone Walls

Strong indoor-outdoor congruence is established with large floor-to-ceiling windows and sliding doors that connect you to the outdoors. The exterior of the home features sets of staggered, remnant stone walls that are aligned with interior walls that run in a single direction, allowing light and landscape to slip past.

The Mountain Side Of The Home Is Open To The View From The Ridge
The Mountain Side Of The Home Is Open To The View From The Ridge
The Interior Is Oriented Along A Central Defining Spine Which Encourages Progression From Public To Private Spaces
The Interior Is Oriented Along A Central Defining Spine Which Encourages Progression From Public To Private Spaces
The Stone Was Meticulously Laid Out To Perfectly Frame The Entrance
The Stone Was Meticulously Laid Out To Perfectly Frame The Entrance

The interior is oriented along a central defining spine, which encourages progression from public to private spaces. Carefully designing volumes with modern architecture and mixing in curated details, such as a wide range of furnishings spanning many unique styles – European, modern, antique, client’s previously owned. The existing wood-burning fireplaces throughout the home were revived and are an integral part of honoring Ellie Brickham’s design. Spaces are designed to maximize a diverse collection of mixed media art pieces.

Each Space Flows Into The Next
Each Space Flows Into The Next
Entrance To The Master Bedroom
Entrance To The Master Bedroom
Neutral Colors Serve As A Perfect Palette For The Homeowners Large Art Collection
Neutral Colors Serve As A Perfect Palette For The Homeowners Large Art Collection
Old World Austrian Touches Were Added To The Home Especially In The Pattern Texture And Character In The Kitchen
Old World Austrian Touches Were Added To The Home Especially In The Pattern Texture And Character In The Kitchen
Reading Nook Near The Childrens Rooms
Reading Nook Near The Childrens Rooms

Source

Did you like this article?
Share it on any of the following social media channels below to give us your vote. Your feedback helps us improve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here